Γυναίκα με καστανά μαλλιά, αγγίζοντας το μάγουλό της, νιώθοντας τον πόνο των καμένων ούλων.

Τί πρέπει να γνωρίζω για τα εγκαύματα στα ούλα

Όποιος έχει κάψει το στόμα του δαγκώνοντας ένα καυτό κομμάτι πίτσας, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ερεθισμός των μαλακών ιστών της στοματικής κοιλότητας δεν είναι κάτι αστείο. Τα καυτά φαγητά και ποτά δεν είναι τα μόνα πράγματα που μπορούν να κάψουν ή να ερεθίσουν τους μαλακούς ιστούς του στόματος, καθώς και τον ουλικό ιστό. Αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορείτε να βλάψετε τον ιστό των ούλων σας κατά τη διάρκεια της λεύκανσης των δοντιών σας.

Καταλαβαίνουμε ότι η λεύκανση στο σπίτι βολεύει τόσο οικονομικά όσο και από άποψη χρόνου. Πρέπει όμως να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η λεύκανση με χρήση σπιτικών προϊόντων καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή έγκαυμα στα ούλα. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα που προκαλούνται από τον ερεθισμό των ούλων και πώς να τα καταπραΰνετε. Ακόμα καλύτερα, μάθετε πώς να αποφεύγετε να προκαλείτε εγκαύματα στα ούλα σας.

Τι προκαλεί ερεθισμό των ούλων κατά τη διάρκεια της λεύκανσης;

Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα λεύκανσης δοντιών που μπορείτε να αγοράσετε περιλαμβάνουν οδοντόκρεμα και προϊόντα με λευκαντικούς παράγοντες, όπως λευκαντικές ταινίες, τζελ, διαλύματα, στυλό και δίσκους τζελ.

Συνήθως, η λευκαντική οδοντόκρεμα περιέχει ελάχιστους ή καθόλου λευκαντικούς παράγοντες, ωστόσο συμβάλλει στην ενίσχυση της φωτεινότητας των δοντιών σας καθώς απομακρύνει τους λεκέδες. Τέτοιου είδους οδοντόκρεμες είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν ή να κάψουν τα ούλα, εφόσον δεν περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ίσως νιώσετε λίγο ερεθισμό αν βουρτσίσετε πολύ δυνατά, όμως τα ίδια τα συστατικά είναι απίθανο να προκαλέσουν πρόβλημα.

Συνήθως, τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών με λευκαντικούς παράγοντες περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Cochrane έδειξε ότι ένα από τα δύο συνηθέστερα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη χρήση προϊόντων λεύκανσης δοντιών με υψηλότερη συγκέντρωση σε λευκαντικές ουσίες είναι ο ερεθισμός των ούλων. (Η ευαισθησία των δοντιών είναι το δεύτερο πρόβλημα.) Ωστόσο, όταν το προϊόν χρησιμοποιείται σωστά, ο ερεθισμός είναι παροδικός και ήπιος.

Εκτός από την αίσθηση χημικού εγκαύματος που θα νιώσετε, η εμφάνιση λευκών κηλίδων ή το άσπρισμά τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λεύκανσης είναι επίσης ενδείξεις ότι τα ούλα σας έχουν ερεθιστεί. Τα ούλα σας μπορεί επίσης να παρουσιάσουν φλεγμονή. Antoniadou, Maria & E., Τsiouri & Spagopoulos, Dimitrios. (2013). Hydrogen peroxide as a tooth bleaching product. Effect on the human body and the intraoral soft tissues. ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ 67 (1) 2013.

Τι να κάνετε για να καταπραΰνετε τα ούλα σας

Ας υποθέσουμε ότι καθώς πραγματοποιείτε μια θεραπεία λεύκανσης στο σπίτι, αισθάνεστε ένα ελαφρύ κάψιμο στα ούλα σας. Πώς αντιδράτε;

Πρώτον, σταματήστε τη θεραπεία: Αφαιρέστε το δίσκο ή το προϊόν λεύκανσης. Μην περιμένετε μέχρι το έγκαυμα να χειροτερέψει!

Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το στόμα σας: Το ξέπλυμα με ζεστό αλμυρό νερό απομακρύνει κάθε ίχνος προϊόντος λεύκανσης και καταπραΰνει την ερεθισμένη περιοχή.

Αν διακόψετε τη θεραπεία λεύκανσης άμεσα, τα καλά νέα είναι ότι ο ερεθισμός των ούλων συνήθως υποχωρεί από μόνος του μετά από λίγες ημέρες. Οι πλύσεις με αλμυρό νερό συμβάλλουν στην ανακούφιση από τη δυσφορία κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Αν χρειαστεί, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή ώστε να περιορίσετε τον ερεθισμό ή την αίσθηση καψίματος.

Αν τα εγκαύματά σας φαίνονται σοβαρά, παρουσιάζουν φλεγμονή ή σας προκαλούν οποιαδήποτε ανησυχία, καλό είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Αφού εξετάσει τις βλάβες, ο οδοντίατρός σας θα σας πει αν αρκεί η κατ' οίκον φροντίδα για να αντιμετωπιστεί ο τραυματισμός ή αν υπάρχουν άλλες επιλογές για την ανακούφιση των τραυματισμένων ούλων σας.

Πώς να αποφύγετε τα εγκαύματα στα ούλα από τη λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία, αρκεί να λαμβάνετε ορισμένες προφυλάξεις. Να θυμάστε να:

  • Διαβάζετε: Προσεκτικά όλες τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος - και, στη συνέχεια, να τις εφαρμόζετε κατά γράμμα.
  • Σκουπίζετε: Αν το παραμικρό υπόλειμμα λευκαντικού παράγοντα βρεθεί κοντά στα ούλα σας, αφαιρέστε το αμέσως με μια μαλακή, υγρή μπατονέτα. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε ένα δίσκο τζελ ενός μεγέθους, που δεν ταιριάζει σε όλους ή όταν εφαρμόζετε υπερβολική ποσότητα τζελ.
  • Προσέχετε: Τονίζουμε ότι δεν πρέπει να κρατάτε τον λευκαντικό παράγοντα στο στόμα για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που συνιστά ο παρασκευαστής. Αν οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείτε δυσφορία, ξεπλύντε το.
  • Περιμένετε να επουλωθεί: Αφήστε τα ούλα σας να ησυχάσουν. Αν χρειάστηκε να διακόψετε το χρόνο λεύκανσης των δοντιών σας λόγω ερεθισμού των ούλων, παρακαλείστε να μην ξεκινήσετε ξανά τη διαδικασία λεύκανσης προτού περάσουν λίγες ημέρες από την πλήρη αποκατάσταση των ούλων σας.

Εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε προϊόντα λεύκανσης χωρίς υπεροξείδιο. Κυκλοφορούν πολλά στην αγορά. Ορισμένα διατίθενται στο εμπόριο ως προϊόντα που περιέχουν μόνο φυσικά συστατικά. Ενδεχομένως αυτά τα προϊόντα να έχουν τις δικές τους παρενέργειες, όπως ερεθισμό των ούλων, γι' αυτό διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά και τις οδηγίες.

Αν και τα καταναλωτικά λευκαντικά περιέχουν πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις λευκαντικού παράγοντα από αυτά που χρησιμοποιούνται από τους οδοντιάτρους, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προχωρήσετε σε επαγγελματική λεύκανση δοντιών. Το οδοντιατρείο είναι ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου οι επαγγελματίες οδοντίατροι λαμβάνουν κάθε προφύλαξη για την προστασία των δοντιών και των ούλων σας. Και είναι σε θέση να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε περίπτωση ερεθισμού.

Αν δεν έχετε χρόνο για επαγγελματική λεύκανση δοντιών, τουλάχιστον ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας χορηγήσει ένα δίσκο με τζελ προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας για χρήση στο σπίτι. Επίσης, ζητήστε του να σας δείξει πώς να εφαρμόζετε σωστά το τζελ λεύκανσης στο δίσκο.

Όλοι επιθυμούμε να έχουμε ένα αστραφτερό λευκό χαμόγελο. Για να το καταφέρετε όμως, πρέπει να αποφύγετε να ασπρίσουν (ή να κοκκινίσουν) τα ούλα σας από τους λευκαντικούς παράγοντες. Φροντίστε να είστε σε θέση να αντιληφθείτε πότε τα ούλα σας υποφέρουν από ερεθισμό και έγκαυμα, ώστε να μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την καταπράυνση του ουλικού ιστού σας. Την επόμενη φορά που θα λευκάνετε τα δόντια σας, πάρτε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ώστε όταν χαμογελάτε, τα δόντια σας να λάμπουν και τα ούλα σας να φαίνονται ροζ και υγιή.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.