Ποιοί είναι οι φρονιμίτες;
Badge field

Ποιοί είναι οι φρονιμίτες;

Published date field

 

Οι φρονιμίτες είναι οι τελευταίοι γομφίοι, στις δύο άκρες κάθε οδοντοστοιχίας. Είναι επίσης τα τελευταία δόντια που αποκτάει ο άνθρωπος και εμφανίζονται ανάμεσα στα 16 και τα 20 χρόνια του.

Ακριβώς επειδή εμφανίζονται αργά, πολλές φορές δεν έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν. Γι αυτό συχνά είναι έγκλειστοι, παγιδευμένοι από άλλα δόντια ή από το οστούν, κάτω από τον ιστό των ούλων. Στις περιπτώσεις αυτές η περιοχή γίνεται ευαίσθητη και πρήζεται.

Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται εν μέρει ή παραμορφωμένοι, γεγονός που προκαλεί πόνο και προβλήματα. Οι ρίζες των δοντιών δεν είναι πολύ αναπτυγμένες, πριν ο άνθρωπος γίνει 20 ετών, γι αυτό, ανάμεσα στα 16 και στα 19 πρέπει να ελέγχετε την κατάσταση των φρονιμιτών σας και να ξέρετε αν χρειάζεται να γίνει εξαγωγή τους.

Πώς γίνεται η εξαγωγή των φρονιμιτών;
Η εξαγωγή ενός δοντιού συνήθως είναι μια υπόθεση ρουτίνας. Ο οδοντίατρός σας, σε συνεργασία με κάποιο γναθοχειρουργό, και ανάλογα με την περίπτωση, θα σας δώσει ολική ή τοπική αναισθησία, που γίνεται με νοβοκαΐνη.

Μετά την εξαγωγή του δοντιού και πριν φύγετε από τον οδοντίατρο, θα κρατήσετε σφιχτά ανάμεσα στα δόντια σας ένα κομμάτι γάζας για 30 έως 45 λεπτά της ώρας, για να σταματήσει η αιμορραγία που συνήθως ακολουθεί. Για λίγες μέρες ίσως έχετε κάποιο πρήξιμο ή λίγο πόνο, αν όμως τα συμπτώματα αυτά επιμείνουν και συνοδευτούν και από πυρετό, πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας.

Η εξαγωγή των φρονιμιτών σας δεν πρέπει να επηρεάσει τη σύγκλιση των οδοντοστοιχιών σας ή τη μελλοντική στοματική σας υγεία.

HorizontalImpaction AngularImpaction VerticalImpaction
Οριζόντιος εγκλεισμός Γωνιαίος εγκλεισμός Κάθετος εγκλεισμός

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.