Τί είναι οι θήκες και οι γέφυρες των δοντιών;
Badge field

Τί είναι οι θήκες και οι γέφυρες των δοντιών;

Published date field

 

Οι θήκες και οι γέφυρες είναι σταθερά προσθετικά στοιχεία. Σε αντίθεση με τα κινητά στοιχεία, όπως οι τεχνητές οδοντοστοιχίες, που μπορείτε να τις αφαιρείτε και να τις καθαρίζετε, οι θήκες και οι γέφυρες τοποθετούνται μόνιμα στα φυσικά δόντια ή στα εμφυτευμένα και αφαιρούνται μόνο από τον οδοντίατρο.

Πότε είναι απαραίτητη η θήκη;
Η θήκη καλύπτει ή σκεπάζει κάποιο κατεστραμμένο δόντι. Χρησιμοποιείται όμως και για να βελτιώσει την εμφάνισή του, το σχήμα ή τη σχέση του με τα γειτονικά δόντια. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί επάνω σε ένα εμφύτευμα για να του προσδώσει καλύτερο σχήμα και λειτουργικότητα. Οι θήκες από πορσελάνη ή κεραμικό υλικό προσαρμόζονται στο χρώμα των δοντιών σας. Για τα πίσω δόντια είναι ίσως προτιμότερα τα κράματα μετάλλων, ακρυλικών ή κεραμικών ουσιών, τα οποία είναι ανθεκτικότερα από την πορσελάνη. Συχνά χρησιμοποιούνται θήκες πορσελάνης με εσωτερική μεταλλική επένδυση που τις κάνει ανθεκτικότερες και πιο εμφανίσιμες.

Ο οδοντίατρός σας θα σας προτείνει τη θήκη για να:

  • Καλύψει ένα δόντι, το οποίο έχει καταστραφεί υπερβολικά από την τερηδόνα
  • Προστατεύσει ένα αδύναμο δόντι από κατάγματα
  • Αποκαταστήσει ένα σπασμένο δόντι
  • Προσαρμόσει μια γέφυρα
  • Καλύψει ένα οδοντικό εμφύτευμα
  • Καλύψει ένα δόντι με ανεξίτηλες χρώσεις ή με προβληματικό σχήμα
  • Καλύψει ένα δόντι μετά από απονεύρωση

Πότε είναι απαραίτητες οι γέφυρες;
Η γέφυρα συνιστάται όταν έχετε χάσει ένα ή και περισσότερα δόντια. Τα γειτονικά δόντια έχουν την τάση να μετακινούνται προς τα κενά που αφήνουν τα δόντια που λείπουν, με αποτέλεσμα να έχετε προβληματική δήξη. Η ανωμαλία που δημιουργείται από τα κενά αυτά μπορεί να προκαλέσει πάθηση των ούλων και της κροταφογναθικής άρθρωσης.

Οι γέφυρες στηρίζονται στα φυσικά δόντια ή στα εμφυτευμένα, τα οποία βρίσκονται στις δύο άκρες του κενού διαστήματος. Στα δόντια αυτά, στηρίζεται η γέφυρα, η οποία φέρει ένα ή περισσότερα τεχνητά δόντια. Όπως και με τις θήκες, έτσι και με τις γέφυρες έχετε αρκετές επιλογές υλικών, τις οποίες θα σας βοηθήσει να κάνετε ο οδοντίατρός σας, ανάλογα με τη θέση της γέφυρας στο στόμα σας και το κόστος. Οι γέφυρες από πορσελάνη και κεραμικό υλικό προσαρμόζονται στο χρώμα των φυσικών σας δοντιών.

Πώς γίνονται οι θήκες και οι γέφυρες;
Πρίν τοποθετηθεί μια θήκη ή μια γέφυρα, το δόντι (ή τα δόντια) πρέπει να τροχιστεί για να εφαρμόσει απόλυτα επάνω του η θήκη ή η γέφυρα. Ο οδοντίατρός σας, αφού τροχίσει το δόντι θα πάρει «μέτρα», έτσι ώστε να αποτυπώσει ένα ακριβές καλούπι (μήτρα) για τη θήκη ή τη γέφυρα. Εάν η θήκη ή η γέφυρα γίνει από πορσελάνη ή κεραμικό υλικό, θα πρέπει να προσδιορίσει το χρώμα, για να ταιριάζει με τα φυσικά σας δόντια.

Με τη μήτρα αυτή, ο οδοντοτεχνίτης θα φτιάξει τη θήκη ή τη γέφυρα και ώσπου να την ετοιμάσει, ο οδοντίατρός σας θα καλύψει το δόντι ή τα δόντια που έχει προετοιμάσει, με προσωρινή θήκη ή γέφυρα.

Πόση διάρκεια ζωής έχουν οι θήκες και οι γέφυρες;
Κανονικά αντέχουν για όλη σας τη ζωή, αλλά μερικές φορές χαλαρώνουν ή πέφτουν. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αντοχή της θήκης ή της γέφυράς σας είναι η συστηματική στοματική υγιεινή. Η γέφυρα μπορεί να χάσει τα στηρίγματά της εάν τα δόντια στα οποία στηρίζεται φθαρούν. Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με οδοντόπαστα με fluoride και καθαρίζετέ τα με νήμα μία φορά την ημέρα. Κάντε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας για έλεγχο και καθαρισμό. Αποφεύγετε επίσης να μασάτε σκληρές τροφές, πάγο ή σκληρά αντικείμενα για να μη φθείρετε τις καινούριες σας θήκες ή γέφυρες.

Θήκες
Porcelain Gold
πορσελάνη με εσωτερική μεταλλική επένδυση θήκη από χρυσό
Γέφυρες
Space Bridge Cemented
τα δόντια που βρίσκονται στις άκρες του κενού έχουν προετοιμαστεί η γέφυρα τοποθετείται και ρυθμίζεται ώσπου να εναρμονιστεί με την οδοντοστοιχία η γέφυρα σταθεροποιείται στη θέση της.

 

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.