Στοματική υγεία και εγκυμοσύνη
Badge field

Στοματική υγεία και εγκυμοσύνη

Published date field

 

Είναι σημαντικό για τη μητέρα να φροντίζει τόσο τη δική της στοματική υγεία όσο και τη στοματική υγεία του μωρού της. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αρχίζετε να την προσέχετε πριν ακόμα γεννηθεί το μωρό! Ο παρακάτω οδηγός παραθέτει τα βασικά βήματα για στοματική υγεία από την εγκυμοσύνη μέχρι τη νηπιακή ηλικία.

Πριν τη γέννηση
Ακολουθείτε αυτά τα έξι βήματα για ένα υγιές στόμα.

  • Να εξετάζεστε από τον οδοντίατρο
    Κάνετε έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει οποιαδήποτε αναγκαία οδοντιατρική θεραπεία. Τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα μπορούν να μεταφερθούν στο μωρό σας μετά τη γέννησή του.
  • Να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα.
    Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα. Βεβαιωθείτε ότι τοποθετείτε τις ίνες της οδοντόβουρτσας μεταξύ δοντιών και ούλων. Σε εκείνο το σημείο αναπτύσσεται η ασθένεια των ούλων.
  • Να χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα.
    Χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα για να καθαρίζετε τα σημεία μεταξύ των δοντιών που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα.
  • Περιορίστε τον αριθμό των φορών που καταναλώνετε γλυκά ή αμυλώδη σνακς καθημερινά.
    Τα γλυκά ή αμυλώδη σνακς μπορούν να προκαλέσουν τη λεγόμενη 'επίθεση οξέων' στα δόντια σας. Να πίνετε λιγότερα γλυκά ροφήματα και να τρώτε λιγότερα γλυκά. Τα ανθρακούχα ποτά και τα γλυκά μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
  • Να επιδιώκετε την προγεννητική φροντίδα.
    Ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για τη δική σας υγεία όσο και για την υγεία του μωρού σας.
  • Να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα ασβεστίου.
    Χρειάζεστε ασβέστιο για τα κόκαλα και τα δόντια του μωρού σας. Το ασβέστιο βρίσκεται στο γάλα, στο τυρί, στα ξερά φασόλια και στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Από 0-6 μηνών 
Τα μωρά χρειάζονται υγιή δόντια για να τρώνε, να μιλούν και να χαμογελούν. Παρακάτω ακολουθούν τρεις τρόποι για να προστατεύσετε το χαμόγελο του μωρού σας.

  • Ελέγξτε το φθόριο.
    Το φθόριο προλαμβάνει την τερηδόνα και κάνει τα δόντια πιο δυνατά. Ρωτήστε τον οδοντίατρο ή το γιατρό σας αν το νερό έχει την κατάλληλη περιεκτικότητα φθορίου ώστε να προλαμβάνει την ανάπτυξη τερηδόνας. Αν το νερό σας δεν έχει φθόριο ή αν χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό για να πίνετε ή για το μαγείρεμα, ο οδοντίατρος ή ο γιατρός σας θα μπορούσε να σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα φθορίου για το μωρό σας.
  • Αποφεύγετε να αφήνετε το μωρό σας στο κρεβάτι με το μπιμπερό. 
    Αφήνοντας το μπιμπερό στο μωρό σας ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι μπορεί να δημιουργήσει τερηδόνα. Σε περίπτωση που θηλάζετε αποφύγετε να αφήνετε το μωρό σας να θηλάζει συνεχώς. Οποιοδήποτε υγρό εκτός του νερού, ακόμα και το γάλα ή ο χυμός, μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα. Αν πιστεύετε ότι το μωρό σας χρειάζεται να πιπιλίζει κάτι ενώ κοιμάται δοκιμάστε να του δώσετε μια πιπίλα ή ένα μπιμπερό με μόνο νερό μέσα.
  • Φροντίστε και τη δική σας στοματική υγεία.
    Νέες έρευνες δείχνουν ότι μπορείτε να μεταδώσετε μικρόβια στο μωρό σας, εφόσον έχει δόντια, σε περίπτωση που εσείς έχετε τερηδόνα. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς μοιράζεστε ή δοκιμάζετε το φαγητό του μωρού σας ή ακόμα και αφήνοντας το μωρό σας να βάζει τα χέρια του στο στόμα σας. Αν έχετε ασφράγιστες κοιλότητες σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσετε αυτά τα μικρόβια, συνεπώς οποιαδήποτε κοιλότητα θα πρέπει να σφραγίζεται το συντομότερο δυνατό!

Προλαμβάνοντας την τερηδόνα πρώιμης παιδικής ηλικίας 
Η τερηδόνα πρώιμης παιδικής ηλικίας είναι μια αρκετά σοβαρή ασθένεια. Συνέπεια αυτής της ασθένειας είναι η ανάπτυξη τερηδόνας, η πρόκληση πόνου, προβλημάτων ομιλίας, πρόωρη απώλεια δοντιών, μολύνσεις και έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Η τερηδόνα πρώιμης παιδικής ηλικίας προλαμβάνεται. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές.

  • Αποφύγετε να αφήνετε το μωρό σας στο κρεβάτι με το μπιμπερό και να θηλάζει συνεχώς.
  • Το μόνο υγρό που δεν είναι επιβλαβές για τα δόντια του μωρού σας είναι το νερό.
  • Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται στην ηλικία των 12 - 14 μηνών.

Από 6-18 μηνών
4 τρόποι για να προστατεύσετε το χαμόγελο του μωρού σας.

  • Όταν το μωρό είναι από 6 μέχρι 12 μηνών, αρχίστε τη χρήση φλιτζανιού.
    Από τη στιγμή που το μωρό σας αρχίζει να φτάνει τα κοσμήματα σας ή να κρατάει παιχνίδια, είναι ώρα να αρχίσει να χρησιμοποιεί φλιτζάνι. Στην αρχή μπορεί να είναι κάπως δύσκολο και να λερώνεται, αλλά επιμείνετε. Το μωρό σας θα λατρέψει αυτή τη νέα συνήθεια.
  • Αποφύγετε να αφήνετε το μωρό σας να τριγυρνάει με το μπιμπερό.

Παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα πρώιμης παιδικής ηλικίας.

  • Βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας καθημερινά.
    Όταν τα δόντια του μωρού αρχίσουν να εμφανίζονται στους 6 μήνες, θα πρέπει να τα καθαρίζετε κάθε μέρα με μια μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα. Η καλύτερη θέση είναι να κάθεστε και να κρατάτε το μωρό σας στα χέρια σας καθώς καθαρίζετε τα δόντια του. Μπορείτε επίσης να καθίσετε στο πάτωμα και να ακουμπήσετε το κεφάλι του μωρού στην κοιλιά σας. Ελέγχετε τα δόντια του μωρού σας για κοιλότητες. Σηκώστε τα χείλη του μωρού σας και ελέγξτε για τερηδόνα. Αν δείτε καφέ ή λευκές ασβεστώδεις κηλίδες καλέστε τον οδοντίατρό σας.
  • Επίσκεψη στον Οδοντίατρο.
    Όταν το μωρό σας γίνει ενός έτους, είναι καιρός για την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο.

18-24 μηνών
Τρεις σημαντικοί τρόποι να προστατεύσετε το χαμόγελο του νηπίου σας.

  1. Ελαττώστε τον αριθμό των φορών που το νήπιό σας καταναλώνει σνακς καθημερινά. Αποφεύγετε να δίνετε στο μωρό σας ανθρακούχα αναψυκτικά, γλυκά, αμυλούχα τρόφιμα όπως πατατάκια και κριτσίνια. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα. 

    Αποφεύγετε τα πρόχειρα φαγητά. Κάθε φορά που το μωρό σας τρώει κάποιο γλυκό ή αμυλούχο φαγητό προκαλείται 'επίθεση οξέων' στα δόντια. Όσο περισσότερες οι 'επιθέσεις οξέων', τόσο περισσότερη τερηδόνα. Αν αποφασίσετε να του δώσετε ένα γλυκό ή μια αμυλούχο τροφή, επιλέξτε να το κάνετε τις ώρες των γευμάτων. 

    Προσοχή:Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, το μωρό δεν πρέπει να χρησιμοποιεί μπιμπερό σε αυτή την ηλικία. 
    Το τάισμα με μπιμπερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή κατά την ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια. Αυτή η φθορά μπορεί να προκαλέσει πόνο και μολύνσεις αλλά και να καταστρέψει το όμορφο χαμόγελο του μωρού σας. 

    Λίστα Σνακς για υγιή δόντια
    Αγαπήστε τα παιδιά σας δίνοντας τους υγιεινά σνακ για τα δόντια.

     Φρούτα

     Λαχανικά

     Σάντουιτς

     Δημητριακά

     Τυρί

     Γιαούρτι

     Γάλα

     Χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης

    Ελαττώστε την κατανάλωση σνακ από 2 μέχρι 3 φορές τη μέρα. 

  2. Βουρτσίστε τα δόντια του νηπίου σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.
    Βουρτσίστε τα δόντια του νηπίου μετά το πρωινό και πριν τον ύπνο. Χρησιμοποιείστε μια μαλακή, παιδικού μεγέθους οδοντόβουρτσα για να καθαρίζετε τα δόντια και τα ούλα. Αν το παιδί ξέρει να φτύνει μετά το βούρτσισμα, να βάζετε στην οδοντόβουρτσα του οδοντόκρεμα ποσότητας μπιζελιού. Το παιδί μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, αλλά θα χρειαστεί να βοηθήσετε. Τα περισσότερα παιδιά δεν βουρτσίζουν καλά τα δόντια τους μέχρι τα 6 τους.

  3. Θυμηθείτε-ο οδοντίατρος είναι συνεργάτης σας!
    Μετά το πρώτο έλεγχο του μωρού σας στην ηλικία του ενός έτους, το παιδί θα πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τον οδοντίατρο. 

    Πριν φύγετε από το σπίτι, μπορεί να θέλετε να παίξετε τον οδοντίατρο με το παιδί σας. Χρησιμοποιείστε έναν φακό και έναν καθρέφτη και μετρήστε ο ένας τα δόντια του άλλου. Διαβάστε βιβλία στο παιδί σας για την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αναφέρετε στο παιδί σας τι θα συμβεί κατά την εξέταση. Μπορείτε να του πείτε "Ο γιατρός θέλει να σε δει ξανά – και να σου φωτογραφίσει τα δόντια". Κρατήστε το μήνυμα θετικό.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.