Διατροφή και στοματική υγεία
Badge field

Διατροφή και στοματική υγεία

Published date field

Ποια είναι η σωστή διατροφή;
Σωστή διατροφή σημαίνει να είναι ισορροπημένη ώστε το σώμα σας να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για μια καλή υγεία. Κάθε μέρα το σώμα σας αναδομείται, χτίζοντας καινούριους μύες, κόκαλα, δέρμα και αίμα. Το φαγητό που τρώτε παρέχει τα δομικά αυτά στοιχεία για την κατασκευή των νέων ιστών. Αν η διατροφή σας περιλαμβάνει τροφές χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τις ανάγκες του σώματός σας, το στόμα σας μπορεί να δυσκολευτεί περισσότερο να αντισταθεί σε μια πιθανή μόλυνση.

Αν τα παιδιά δεν έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, τα δόντια τους μπορεί να μην αναπτυχθούν όπως πρέπει. Για να καταφέρουν να αναπτύξουν δυνατά και ανθεκτικά στη φθορά δόντια, τα παιδιά χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στο κάλιο, στο φώσφορο και στις σωστές ποσότητες φθορίου.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη θρεπτικών συστατικών;
Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελείται από τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • κάποιους υδατάνθρακες
  • τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (βρίσκονται στα λιπαρά)
  • τα απαραίτητα αμινοξέα (βρίσκονται στις πρωτεΐνες)
  • 15 βιταμίνες
  • περίπου 25 μέταλλα
  • νερό

Καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, κυρίως συγκεκριμένες βιταμίνες, θα πρέπει να τις λαμβάνουμε από φαγητά ή συμπληρώματα. Το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας προτείνει στο σύνολο του πληθυσμού να τρώει τα παρακάτω ανά μέρα:

  • 6 με 11 μερίδες ψωμιού και δημητριακών
  • 3 με 5 μερίδες λαχανικών
  • 2 με 4 μερίδες φρούτων
  • 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων
  • 2 με 3 μερίδες κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών, φασολιών και ξηρών καρπών

Γιατί είναι σημαντικό να τρώτε σωστά;
Μια φτωχή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα και φθορά των δοντιών. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, σάκχαρα και άμυλο, συμβάλουν σημαντικά στην παραγωγή οξέων πλάκας που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών. Τελικά, τα οξέα αυτά μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα την τερηδόνα.

Σε περίπτωση που καταναλώσετε φαγητά πλούσια σε ζάχαρη ή άμυλο, καταναλώστε τα κατά τη διάρκεια των γευμάτων από ότι μεταξύ αυτών και αποφύγετε οποιαδήποτε φαγητά κολλάνε στα δόντια καθώς αυτά μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη πλάκα. Τα περισσότερα γεύματα ήδη περιέχουν συστατικά που παράγουν οξέα, συνεπώς όσο λιγότερο εκθέτετε τα δόντια σας σε αυτά τα συστατικά, τόσο το λιγότερο τα οξέα πλάκας μπορούν να επιτεθούν στο σμάλτο των δοντιών. Επίσης, η παραγωγή σάλιου αυξάνεται κατά τη διάρκεια τωνευμάτων, βοηθώντας στο ξέπλυμα του φαγητού από το στόμα.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.