Οικογενειακός Οδηγός Στοματικής Υγείας
Badge field

Οδηγός για στοματική υγιεινή

Published date field

 

Ακολουθώντας τις πληροφορίες σε αυτόν τον οδηγό, εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να έχετε υγιή δόντια και ούλα για μια ζωή. Ως γονέας, μπορείτε να συνεργαστείτε με τα παιδιά σας για να τα βοηθήσετε να καταλάβουν γιατί η καλή στοματική φροντίδα είναι σημαντική - και να τους δείξετε πώς να την επιτύχουν!

Τρία βήματα για ένα φωτεινό χαμόγελο

  1. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόπαστα φθορίου, ιδιαίτερα μετά το πρωινό και πριν τον ύπνο.
  2. Χρήση οδοντικού νήματος κάθε μέρα.
  3. Περιορίστε τον αριθμό των φορών που τρώτε κάποιο σνακ την ημέρα.

Είναι εύκολο να καθοδηγήσετε την οικογένειά σας προς την κατεύθυνση μιας καλής στοματικής υγείας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή πληροφόρηση και λίγη πρακτική για να οδηγηθείτε προς τη σωστή κατεύθυνση!

Σε αυτή την ενότητα, μάθετε για:

Πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας
Πώς να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα
Το φθόριο
Φθορά των δοντιών από τα σνακς 
Ο οδοντιατρικός έλεγχος
Η πρόληψη της πρόωρης παιδικής τερηδόνας

Πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας

parfam_1f parfam_2f
parfam_3f parfam_4f
parfam_5f

Πώς να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα

Κορυφή

parfam_floss1 parfam_floss2

Κορυφή

Φθόριο – η καλύτερη άμυνα της οικογένειάς σας
Το φθόριο είναι ο καλύτερος μαχητής ενάντια στην τερηδόνα που μπορείτε να βρείτε, καθώς καθοδηγείτε την οικογένειά σας για μια ζωή γεμάτη φωτεινά χαμόγελα! Διατηρεί τα δόντια όλων των μελών της οικογένειας ισχυρά – χωρίς να έχει σημασία η ηλικία τους.

Πώς λειτουργεί το φθόριο
Κάθε μέρα, το σμάλτο των δοντιών δέχεται επίθεση από τα οξέα που παράγονται στην οδοντική πλάκα. Αυτά τα οξέα μπορούν να κάνουν τα δόντια πιο αδύναμα, και να οδηγήσουν σε φθορά.

Σε αυτό το σημείο συμβάλει το φθόριο. Όταν φτάσει στα δόντια σας, το φθόριο απορροφάται από το σμάλτο. Έτσι βοηθά στην αποκατάσταση της αδαμαντίνης και την πρόληψη της τερηδόνας. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στον τερματισμό της διαδικασίας φθοράς των δοντιών.

Πώς να πάρετε φθόριο
Μπορείτε να πάρετε τα οφέλη του φθορίου με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να λειτουργήσει από το εξωτερικό των δοντιών σας, και από το εσωτερικό του σώματός σας. Για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, θα πρέπει να το πάρει και με τους δύο τρόπους! Στο σπίτι, εσείς και η οικογένειά σας θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ιδιαίτερα μετά το πρωινό και πριν τον ύπνο.

Τσιμπολόγημα και φθορά των δοντιών
Αν το φθόριο είναι η μεγαλύτερη προστασία μας κατά της τερηδόνας, τότε τα συχνά τσιμπολόγηματα μπορούν να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των δοντιών μας. Κάθε μέρα, εσείς και η οικογένειά σας αντιμετωπίζετε πολλές προκλήσεις σνακ. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε:

Το θέμα είναι πόσο συχνά καταναλώνετε ένα σνακ
Η αλήθεια είναι ότι τι τρώει η οικογένειά σας δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το πότε και πόσο συχνά τρώει ένα σνακ! Έχουν όλα να κάνουν με την "επίθεση της πλάκας," και αυτό λειτουργεί έτσι:

Η αντίδραση της πλάκας
Ο καθένας έχει τα βακτήρια της πλάκας στο στόμα του. Αλλά όταν αυτά τα βακτήρια της πλάκας συναντηθούν με σάκχαρα και άμυλο που βρίσκονται στα σνακ, όπως τα μπισκότα, γλυκά, αποξηραμένα φρούτα, αναψυκτικά, ή ακόμα και κουλούρια ή πατατάκια, αυτό δίνει στην πλάκα τη δυνατότητα να αντιδράσει και να δημιουργήσει οξύ, και έτσι η "επίθεση της πλάκας" εμφανίζεται.

Το γεγονός είναι ότι τα περισσότερα πρόχειρα φαγητά που τρώτε περιέχουν είτε σάκχαρα είτε άμυλο που δίνουν στην πλάκα την ευκαιρία να παράγει οξύ. Κάθε "επίθεση πλάκας» μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά αφότου έχετε τελειώσει το σνακ σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το οξύ της πλάκας επιτίθεται στο σμάλτο των δοντιών, αποδυναμώνοντας το. Έτσι μπορεί να αναπτυχθεί η τερηδόνα.

Καταπολέμηση της πλάκας
Οι καλές ειδήσεις είναι, ότι μπορείτε να πάρετε θέση ενάντια στην πλάκα! Με το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόπαστα φθορίου και τη μείωση του αριθμού των φορών που τρώτε κάποιο σνακ καθημερινά, εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της τερηδόνας.

Όταν πρόκειται για σνακ, είναι καλύτερα να επιλέξετε κάτι θρεπτικό και με μέτρο. Είναι επίσης καλύτερο να τρώτε όλο το πρόχειρο φαγητό μαζί! Αυτό γιατί: Η κατανάλωση πέντε κομματιών ενός σνακ ταυτόχρονα εκθέτει τα δόντια σας σε μια πιθανή φθορά για περίπου 20 λεπτά. Αν καταναλώσετε αυτά τα πέντε σνακ σε ξεχωριστές χρονικές στιγμές εκθέτετε τα δόντια σε κάποια πιθανή φθορά για περίπου 100 λεπτά. Τι διαφορά!

Θα πρέπει να προσέξετε τα γλυκά που τρώει το μωρό σας, πάρα πολύ!
Τα βρέφη είναι εξίσου ευαίσθητα στη φθορά, όπως και τα μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Στην πραγματικότητα, η Πρόωρη Παιδική Τερηδόνα μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση.

Βλέπε Η Πρόληψη της Πρόωρης Παιδικής Τερηδόνας παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες.

Κορυφή

Ο οδοντιατρικός έλεγχος
Ο οδοντίατρος είναι ο συνεργάτης της οικογένειάς σας σχετικά με την κατεύθυνση προς πιο φωτεινά χαμόγελα. Βεβαιωθείτε ότι προγραμματίζετε τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις για όλη την οικογένεια. Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν τα τρίτα του γενέθλια.

Οδοντιατρικές εξετάσεις νωρίς στη ζωή ενός παιδιού επιτρέπουν στα παιδιά να έχουν μια θετική εμπειρία σχετικά με την οδοντιατρική περίθαλψη.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πάρτε τα μικρά παιδία μαζί σας στο δικό σας ραντεβού πρώτα. Με αυτόν τον τρόπο, το οδοντιατρείο γίνεται ένας οικείος χώρος.

Οδοντιατρικές εξετάσεις, τι να περιμένετε

Φθοριούχες θεραπείες:
Ο οδοντίατρός σας μπορεί να διαχειριστεί τα δόντια του παιδιού σας με έξτρα φθόριο σε μορφή gel για να κάνει τα δόντια πιο ισχυρά. Αυτό το τζελ τοποθετείτε σε ένα δισκάριο που να ταιριάζει στο στόμα του, το οποίο το παιδί φορά για λίγα λεπτά ώστε να επιτραπεί στο φθόριο να εισέλθει στα δόντια του.Το τζελ αυτό έχει διάφορες ευχάριστες για τα παιδιά γεύσεις!

Οδοντιατρικά υλικά για σφραγίσματα:
Αυτά είναι λεπτές, προστατευτικές επικαλύψεις από πλαστική ύλη που εφαρμόζονται από τον οδοντίατρο στα μόνιμα πίσω δόντια (γομφίοι). Θα καλύψει τα αυλάκια στις επιφάνειες μασήματος των δοντιών, όπου τα τρόφιμα και τα βακτηρίδια μπορούν να κολλήσουν και να προκαλέσουν τερηδόνα. Μόλις εφαρμοστούν τα σφραγίσματα μπορούν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

Ακτίνες-Χ: Αυτές οι ακτίνες δείχνουν στον οδοντίατρο το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των δοντιών και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Κατά τη διάρκεια των ακτίνω Χ, το παιδί σας θα φορέσει μια ποδιά για την αποφυγή περιττής έκθεσης.

Κορυφή

Πρόληψη της Πρόωρης Παιδικής Τερηδόνας
(Γνωστή και ως φθορά των δοντιών εξαιτίας του μπιμπερό)

Η Πρόωρη Παιδική Τερηδόνα είναι μια παιδική ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Τα ακόλουθα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του μωρού σας από αυτήν την επίπονη ασθένεια – ζητήστε από τον οδοντίατρο ή τον παθολόγο σας περισσότερες πληροφορίες.

Είναι καλύτερο να μην αφήνετε ένα μπουκάλι στο κρεβάτι με το μωρό. Αν πρέπει οπωσδήποτε να αφήσετε ένα μπουκάλι στο κρεβάτι με το μωρό, γεμίστε το μόνο με σκέτο νερό. Οποιοδήποτε υγρό εκτός από νερό, ακόμη και το γάλα και οι χυμοί, μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι για να ταΐσετε το μωρό σας, αλλά η χρήση του μπιμπερό ως πιπίλα μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία πρόκλησης τερηδόνας.

  • Κρατήστε το μωρό σας, ενώ το ταΐζετε Αν το μωρό αποκοιμηθεί, αφαιρέστε το μπουκάλι και βάλτε το στο κρεβάτι.
  • Αποφύγετε την τοποθέτηση ενός μπιμπερό στην κούνια μαζί με το μωρό σας.
  • Αποφύγετε να αφήνετε το παιδί σας να περιφέρεται με ένα μπουκάλι.

Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρόωρη Παιδική Τερηδόνα.

Κορυφή


Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.