Μια νεαρή γυναίκα ρίχνει στοματικό διάλυμα από το μπουκάλι σε ένα καπάκι μπουκαλιού

Πού οφείλεται το πρήξιμο των ούλων;

Το πρήξιμο των ούλων είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και συνήθως αποτελεί ένδειξη προβλήματος που αντιμετωπίζεται εύκολα. Πώς όμως γίνεται τα ούλα να εμφανίσουν οίδημα μονάχα στην περιοχή γύρω από ένα συγκεκριμένο δόντι; Και πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα; Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν πρήξιμο γύρω από ένα συγκεκριμένο δόντι, καθώς και συμβουλές για την αντιμετώπισή του ώστε να διατηρήσετε το χαμόγελό σας.

1. Υπολείμματα τροφής

Αν τα ούλα σας είναι πρησμένα γύρω από ένα μόνο δόντι, αυτό ίσως οφείλεται σε κακό βούρτσισμα στην περιοχή εκείνη. Τα υπολείμματα τροφής κάτω από τα ούλα μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα και φλεγμονή. Αν τα απομακρύνετε εγκαίρως με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα, το οίδημα ενδέχεται να υποχωρήσει. Αν δεν καταφέρετε να επιλύσετε το πρόβλημα μόνοι σας, μέσα σε λίγες ημέρες, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, ενδέχεται να προκληθεί ουλίτιδα, γεγονός που μας οδηγεί στη δεύτερη περίπτωση...

2. Περιοδοντική νόσος

Σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών - ΗΠΑ), σχεδόν το 47,2% των ατόμων ηλικίας άνω των 30 ετών έχουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Η πάθηση αυτή προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηρίων γύρω από τη γραμμή των ούλων, τα οποία μετατρέπονται σε πλάκα (ένα μαλακό, κολλώδες, άχρωμο φιλμ). Στα πρώτα της στάδια (ουλίτιδα), ενδεχομένως να εμφανίσετε κόκκινα και πρησμένα ούλα. Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, η φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει μια σοβαρότερη πάθηση η οποία ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα προκαλεί υποχώρηση των ιστών, φθορά του οστού, χαλάρωση των δοντιών, ακόμη και απώλεια των δοντιών. Ευτυχώς, η περιοδοντική νόσος προλαμβάνεται με την εφαρμογή καλής στοματικής υγιεινής, ενώ όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αντιμετωπίζεται με βαθύ καθαρισμό (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με χειρουργική επέμβαση).

Περισσότερες πληροφορίες για την περιοδοντική νόσο.

3. Απόστημα στο δόντι

Το απόστημα στο δόντι είναι ένας μικρός θύλακας πύου στα ούλα σας που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα βακτήρια φτάνουν στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα στον πολφό του δοντιού (τον εσωτερικό θάλαμο) λόγω τερηδόνας ή σπασμένου ή ραγισμένου δοντιού. Ωστόσο, το απόστημα μπορεί επίσης να οφείλεται σε περιοδοντική νόσο. Τα χαρακτηριστικά σημάδια περιλαμβάνουν παλλόμενο πόνο, κόκκινα ή πρησμένα ούλα, πρησμένο σαγόνι ή πρόσωπο, ευαίσθητο δόντι ή πονόδοντο, πυρετό, ακόμη και αλμυρή γεύση στο στόμα. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για θεραπεία αμέσως αν υποψιάζεστε ότι έχετε απόστημα στο δόντι. Είναι συνήθως ακίνδυνα, όμως σε σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί το απόστημα των δοντιών.

4. Άλλες πιθανές αιτίες

Πρήξιμο των ούλων γύρω από ένα δόντι - άλλες πιθανές αιτίες:

  • Κακή εφαρμογή οδοντοστοιχίας ή οδοντιατρικής συσκευής
  • Ιογενής λοίμωξη
  • Μυκητιασική λοίμωξη
  • Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής
  • Ανεπαρκής λήψη θρεπτικών συστατικών
  • Ευαισθησία στo στοματικό διάλυμα ή την οδοντόκρεμα

Πρησμένα ούλα: πρόληψη

Οι περισσότερες αιτίες του πρηξίματος των ούλων προλαμβάνονται με την τήρηση καλής στοματικής υγιεινής. Βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με κλίση 45 μοιρών, ξεκινώντας από τα ούλα και προς τα έξω, για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα από τη γραμμή των ούλων ή κάτω από αυτήν. Καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης άλλων βοηθητικών προϊόντων, όπως αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα και ξύστρες γλώσσας. Και φροντίστε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν το πρήξιμο στα ούλα σας κρατήσει περισσότερο από λίγες ημέρες ή αν ανησυχείτε για την κατάστασή σας, μην περιμένετε μέχρι το επόμενο ραντεβού. Επισκεφθείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας για διάγνωση και θεραπεία. Θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να σας βοηθήσει ώστε να αποκτήσετε ξανά άψογη στοματική υγεία και ένα όμορφο χαμόγελο.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.